
تندرستی
خاک، گیاه، حیوان، انسان و سیاره همگی به مثابه یک پیکره یگانه هستند و در کشاورزی ارگانیک میبایست تندرستی همگی آنها مورد توجه قرار بگیرد. تندرستی افراد و جوامع از سلامتی اکوسیستمها جدا نیست.
تندرستی تنها به معنای نبود بیماری نیست، بلکه به معنای حفظ سلامتی جسمی، روانی، اجتماعی و زیست محیطی است. مصونیت، انعطاف پذیری و باززایی از ویژگیهای کلیدی سلامتند.
اکولوژی
کشاورزی ارگانیک مبتنی بر حیات چرخه های زیستی و سیستمهای اکولوژیکی است. باید با آنها همکاری کنیم، از آنها بیاموزیم و یاریگر پایداریشان باشیم.
کسانی که محصولات ارگانیک را تولید، پردازش، تجارت یا مصرف میکنند باید از محیط زیست مشترک همگانی از جمله مناظر، اقلیم، زیستگاهها، تنوع زیستی، هوا و آب محافظت کرده و از آن بهره برند.
انصاف
کشاورزی ارگانیک براساس روابطی که با توجه به محیط زیست مشترک و فرصتهای زیستن، تضمین کننده انصاف باشند بنا میشود. این انصاف بر اساس رعایت انصاف، احترام و دوستی در روابط بین مردم و نیز روابط آنها با سایر موجودات مفهوم پیدا میکند.
این اصل تأکید میکند که کسانی که در کشاورزی ارگانیک مشارکت دارند باید روابط انسانی را به گونه ای اداره کنند که در همه سطوح و برای همه طرفها یعنی کشاورزان، کارگران، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، تجار و مصرف کنندگان، منصفانه باشد. همچنین حیوانات باید از شرایط و فرصت های زندگی متناسب با فیزیولوژی، رفتار طبیعی و رفاهشان برخوردار باشند.
مدیریت بهرهبرداری از منابع طبیعی و زیست محیطی باید به گونهای اعمال شود که مورد اعتماد نسلهای آینده نیز قرار بگیرد.
مراقبت
این اصل بیان میکند که احتیاط و مسئولیت مهمترین دغدغه در مدیریت، توسعه و انتخاب فناوری در کشاورزی ارگانیک است.
متخصصان کشاورزی ارگانیک میتوانند کارایی و بهرهوری را افزایش دهند، اما این موضوع نباید سلامتی و رفاه را در معرض خطر قرار دهد. در نتیجه، فناوریهای جدید باید ارزیابی شوند و روشهای موجود همواره مورد بازبینی قرار گیرند.
کشاورزی ارگانیک باید با پذیرش فناوریهای مناسب و رد موارد غیرقابل پیش بینی مانند مهندسی ژنتیک از خطرات قابل توجه جلوگیری کند. تصمیمات باید از طریق فرآیندهای شفاف و مشارکتی، منعکس کننده ارزشها و نیازهای همه کسانی باشد که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
* منبع: اتحادیه جهانی جنبشهای کشاورزی ارگانیک (IFOAM)
دوشنبه 26 مهر 1400 ساعت 20:22